De Kantlijn:

Omhoog Isings Geschiedenis divers

Bestellen liefst met emailadres

 Schoolplaten@de-kantlijn.com 

Gebruik van afbeeldingen en tekst voor werkstukken of kleinschalige publicaties is vrij mits vermeld:
Bron Antiquariaat De kantlijn Bredevoort
Gebruik van afbeeldingen of tekst in homepages of advertenties op internet is alleen toegestaan bij vermelding van 
Bron Antiquariaat De kantlijn Bredevoort

Daarnaast wordt  plaatsing van een link naar onze homepage op prijs gesteld

Er zijn een aantal verschillende series schoolplaten uitgebracht voor het geschiedenisonderwijs.

De bekendste zijn de platen uitgebracht door "Wolters" en getekend door "Isings". Deze reeks platen is een herziening van een eerder door Wolters uitgebrachte serie van waaraan onder andere de volgende  tekenaars meegewerkt hebben  Cornelis Jetses, J.J.R. de Wetstein Pfister, Hoynck van Papendrecht, Gerard van Hove, W.C. Staring, N. van der Waaij, G. Westerman, J. H. Jurres . De reeks is regelmatig aangepast waarbij platen toegevoegd werden of juist weggelaten.

 "De verovering van Tjakanegara op Lombok, 1894" Is een voorbeeld van een plaat die slechts 1 keer opgenomen is in de verkoopcatalogus van wolters. Waarschijnlijk werd de aanblik van deze slachtpartij niet  gezien als opvoedkundig juist.

Uiteindelijk zijn de platen herzien en getekend door Isings of weggelaten uit de reeks. De oudere meest kartonnen versie van deze platen is van een iets groter formaat ( 83 x 111cm.) dan de later nieuwe reeks. Een heel enkele keer kom je oude platen op linnen tegen. Vaak is dan de kwaliteit van de afbeelding minder doordat de vroegere druktechnieken niet goed bestand waren tegen het telkens op en afrollen. Bij de platen werden door Wolters boekjes geleverd voor de leraar met uitleg van de plaat en achtergrondinformatie.  

Over de laatste versie van de platen van Isings zijn ook een vijftal groot formaat gebonden boeken verschenen: Gulden Sporen Deel I tm V.  

Van de platen op linnen (uitgave tussen 1950 en 1970?) laten  wij op de site verschillende zien. Natuurlijk hebben wij meer dan hier te zien. Zoekt u een plaat die niet is afgebeeld dan graag een mailtje en indien voorradig krijgt u een afbeelding te zien.

 

Een oudere serie  geschiedenisplaten is uitgebracht door"Ykema" Deze platen zijn van een kleiner formaat dan de Isings platen en minder kleurrijk. Toch zijn deze platen interessant omdat een aantal andere hoogtepunten uit de vaderlandse geschiedenis er uitgelicht worden. Met name gebeurtenissen m.b.t. de scheepvaart en veldslagen. Enige platen van deze reeks en andere minder gangbare geschiedenis platen kunt u vinden onder de noemer geschiedenis divers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Bezoekersteller


 

 

Omhoog Isings Geschiedenis divers